JUGOSLAVIJE NI VEČ, ZDAJ GRE ZA SLOVENIJO!

 

Dr. Jože Pučnik, Brnik, 26. december 1990 ob 22.00: 

“Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo!”


Danes se v moji domovini Sloveniji obeležuje državni praznik samostojnosti in enotnosti! Na ta dan pred 30 leti so moji rojaki Slovenci in Slovenke na vprašanje “Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« z veliko večino (okoli 95 odstotkov – to je 88,5 odstotka vseh volivcev) odgovorili z “da”, s čimer se je začela tudi osamosvojitev Slovenije.


Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih na pobudo Fajonkine SD dopolnili z besedo enotnosti”, saj naj bi (na) ta dan Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.


Pa je Slovenija res enotna, neodvisna in samostojna država? Odgovor je sila preprost: Ne! Zakaj? Ker je Slovenija že kmalu po končani desetdnevni vojni in po zadnjem odhodu nekega vojaka nekdanje JLA oktobra leta 1991 postala leglo korupcije, klientelizma, rušenja demokratičnih standardov, ustrahovanja, rušenja človeškega dostojanstva in sanj. Domovina/država, a je ujetnica mafijskega podzemlja, ki vodi do samega Milana Kučana – Plavega, ki se nikoli ni mogel sprijazniti, da komunistične partije in Golega otoka ni več. V svojem smrtnem sovraštvu do Ivana Janeza Janše je šel tako daleč, da ga je s svojimi pajdaši tipa Drago Kos itd. sredi Evrope dal politično zapreti, ker je Janša pač moteča figura političnega prostora. To se kaže še dandanes, ko vsak dan skušajo zrušiti njegovo vlado. S podtikanji, z lažmi in manipulacijami, medtem ko Janša s svojo ekipo Sloveniji počasi nazaj kuje pot tja, kjer si zasluži, da bi bila. 

Ljubljanske ulice in ulice večjih slovenskih mest so strah in trepet priseljencev nekdanjih jugoslovanskih republik. So leglo drog, ustrahovanj, kraj in vandalizma. Ljudje se zaklepajo, ne upajo ven. 

Slovensko izročilo in kultura se še razvijata v meglicah, ker država dovoli “kulturniku” tipa Zlatan Čordić – Zlatko, da zalezuje ljudi na cesti, uničuje tujo lastnino, grozi s smrtjo uradnicam in se predvsem dela norca iz vseh nas, ki se vsak dan razdajamo v skrbi za druge. Slovenska policija pa po domače nima jajc. Ker se da provocirati od bosanskega priseljenca Anisa Ličine, ki v državi, za katero ni dal niti centa, policiste naganja nazaj v njihove slovenske vasi? Policija niti ne ukrepa ob prijavi, da je nek drugi bosanski Anis brutalno posilil 14letnico? Da o primeru dr. Noviča niti ne izgubljam besed. 

Je to domovina, ki si jo želimo? Je to domovina, za katero se je boril moj oče? Je to domovina, v kateri sem se pred zvoki siren, pušk in pokov skupaj s svojimi sorojenci skrivala v bunkerjih, medtem ko je moja mama umirala od strahu, ali bomo po naslednjem bombnem napadu še živi? Mislim, da ni to to, kar si želimo. 

To vse skupaj je zelo žalostno in groteskno! Meni se para srce.

 

Dolina pri Lendavi junija 2020, vir: osebni arhiv Suzane Maučec

 

 

&  &  &
PODPIRAM(O) SLOVENSKI NEODVISNI MEDIJ:
Spletni medij DOSJE – od 20. 5. 2020 pri Ministrstvu za kulturo RS vpisan v Razvid medijev RS -, ki ne prejema nikakršne subvencije, želim(o) podpreti z donacijo:  https://www.paypal.com/paypalme/mojcavocko?locale.x=en_US
Kontakt za donacije in oglaševanje: pošlji e-pošto 

Naslovna fotografija: https://www.mojaobcina.si/sempeter-vrtojba/dogodki/dvig-slovenske-zastave-na-sv-otu.html