ŽIVIMO V DRŽAVI, KI NI PRAVNA DRŽAVA IN KI PRAVO ZLORABLJA, DA VARUJE TISTE, KI ZLORABLJAJO PRAVO

 

Jan Plestenjak je Slovencem letos voščil: “Nehajmo lagati drugemu in sebi, pa nam bo vsem bolje!” 

Narod, ki ni iskren, laže sebi in drugim. Če ni iskren, ne more reševati niti svojih niti problemov drugih. Žal še velja, da tisti, ki si uspe pridobiti avreolo “kulturen”, je potem vzor ljudstvu, je skoraj nedotakljiv, lahko dobi posebno plačo in pokojnino in pogreb ter še zapis v zgodovino. Je to res kultura?! Samo mi imamo, menda edini na svetu, dan kulture za državni praznik. Ta dan Slovenci, elita naroda, posluša govore kulturnikov, po predstavi pa glasno govori: “Odlično!”, potihoma pa: “Pojdimo na kozarec, da ugotovimo, kaj nam je, politikom in drugim, kultura dala za pokoro!” 

 

Poglejmo objavljen zapis g. Jurija Žureja, doktorja prava, kako deluje pravna država, ko ji je moralni imperativ kultura. Pravi: “Živimo v državi, ki ni pravna država in ki pravo zlorablja, da varuje tiste, ki zlorabljajo pravo. Zelo praktična dilema. Državna uprava je seznanjena s sumom kaznivega dejanja, za katerega je predpisana zaporna kazen tri leta. Sum ignorirajo vsi župani, policija, delovna inšpekcija, nadzorniki in bivši policisti. Trdim, da živimo v državi, ki ni pravna država in ki pravo zlorablja, da varuje tiste, ki zlorabljajo pravo. Država, v kateri smo tiho, pa ne zato ker se strinjamo, ampak ker se nam ne da ukvarjati z najbolj brutalnimi v družbi. Država, kjer so intelektualci vrženi v smetišče države in kjer diktirajo vrednote družbe tisti, ki državi in družbi prispevajo malo ali skoraj nič in kjer krivice in smrti posameznikov toleriramo, da se ne bodo slabo počutili zločinci po vseh standardih človekovih pravic. Nismo enaki med seboj, ampak so nekateri na veliko žalost bolj enaki. Sistem, v katerem delo nikoli ni bila vrednota, ampak je heroj, kdor se je znajde in kdor je znal prelisičiti sistem. Obstaja namreč cela plejada fakultet, kjer realne vrednosti ni, če jim vzamemo to vlogo, strašijo in razlagajo svojo percepcijo sveta, ki se konča na obrobju svojega zavetja in strašijo, kaj je tam čez, ne da bi pogledali tam čez. Velika večina nas nima časa in tudi ne volje, da dokazujemo svoj prav, kar pa ne pomeni, da nas ni. Vse ob letu osorej in če kdo misli, da preferira vse to na politiko, je to le takrat, če res verjame, da je politika bistvo te države. Bistvo te države so ljudje in to tisti, ki delajo, so delali ali pa se šolajo, da bodo delali. Manj politiziranja in več odgovorne politike, pa nam bo vsem boljše. Vedno mi je kdo stopil na živec, če se je kdo spravil na tiste, ki se ne morejo braniti ali pa se branijo le stežka. Sam se znajdem in se vedno bom, nekateri pa nimajo te sreče in imajo hkrati veliko nesrečo, da živijo v družbi, kjer je večini ponavadi vseeno, če ne gre za njihovo osebno korist in ne tvegajo načelnosti, ne ker to ne bi bilo prav, ampak ker se ne splača.”

 

Zlatko Šugman je ob prejemu Prešernove nagrade povedal: “Tragedija mora biti na svetu! Vi, gospod Prešeren, ki imate med rojaki avtoriteto, dajte, bodite, prosim, tako dobri in jim položite na dušo prošnjo starega komedijanta: Bratje in sestre, Slovenci in Slovenke, ustavite komedijo!

 

 

 

&  &  &
PODPIRAM(O) SLOVENSKI NEODVISNI MEDIJ:
Spletni medij DOSJE – od 20. 5. 2020 pri Ministrstvu za kulturo RS vpisan v Razvid medijev RS -, ki ne prejema nikakršne subvencije, želim(o) podpreti z donacijo:  https://www.paypal.com/paypalme/mojcavocko?locale.x=en_US
Kontakt za donacije in oglaševanje: pošlji e-pošto

Naslovna fotografija, vir: https://unsplash.com/photos/epedyYAFdMI